Jeg Skal Lige Forstå

Christian Marcussen : Ytringsfrihed, Sociale Medier & Muhammedtegninger | Jeg Skal Lige Forstå #023

September 01, 2021 Thomas Finn Season 1 Episode 23
Jeg Skal Lige Forstå
Christian Marcussen : Ytringsfrihed, Sociale Medier & Muhammedtegninger | Jeg Skal Lige Forstå #023
Show Notes

Denne uges podcast er med debattør, professionel kommunikatør, klummeskribent og 'Groft Sagter' hos Berlingske Christian Marcussen og har i vid udstrækning omdrejningspunkt om ytringsfriheden og presset på denne - i særdeleshed de helt uigennemskuelige mekanismer der fjerner personer, grupper og sager fra de store social media platforme. 

Skriv et forkert ord.
Støt en forkert sag. 
Del et forkert billede. 

Og bliv blokeret i alt mellem 24 timer - eller få slettet din konto permanent.

I 2021 hvor verden er mere fragmenteret end nogensinde, og hvor der er større behov for at få italesat og diskuteret en hyperkompleks virkelighed, som intet menneske eller gruppe har en entydig og endegyldig sandhed på. 

Hvad er det der sker, hvem bestemmer, hvad er reglerne, hvordan er sanktioner vurderet, hvem er involveret og hvorfor findes der hverken en appel proces eller en måde hvorpå man - efter en eventuelt udtjent langvarig banning - kan få sit digitale liv tilbage. 

I takt med de sociale medier indtager en stadig større plads i vores tilværelse - og derfor bliver en mere central del af menneskers personlighed, selvopfattelse og identitet, kan disse arbitrære og uigennemskuelige metoder til at justere landet - eller verdens - digitale kommunikation ikke længere gemme sig bag argumentet "det er jo en privat virksomhed".

Det er det - men det er også mere end det. Så meget mere, at ingen af os endnu aner konturerne af hverken indflydelse, omfang eller mængden af forandring som disse systemer kommer til at udøve over os allesammen.

Så hvordan forholder vi os som almindelige mennesker, når vi knap kan få en samtale igang om det. Måske delvist fordi så få reelt forstår - eller endnu har været berørt - eller fordi man på 'indersiden' af systemerne har ensrettet ideologisk observans!? 

Svaret er - vi ved det ikke. For intet deles med os.

Herfra styrtdykker vi ned i Muhammedtegninger, voldsmandens veto og trusler mod det vestlige sekulære samfund og de idealer, værdier og strukturer der har skabt verdens bedste samfund. For at fortsætte ind i lidt om overgreb, og den mystiske idé at Danmark skulle have en 'voldtægtskultur' - der bringer os vidt omkring i det politiske landskab. Så må i selv gætte hvor.

Rigtig god fornøjelse.