Jeg Skal Lige Forstå

Rasmus Toft Petersen : Atomkraft | Jeg Skal Lige Forstå #016

April 01, 2021 Thomas Finn Season 1 Episode 16
Jeg Skal Lige Forstå
Rasmus Toft Petersen : Atomkraft | Jeg Skal Lige Forstå #016
Show Notes

Den uges Jeg skal lige forstå - Podcast er med  Rasmus Toft-Petersen. Lead Scientist at European Spallation Source ERIC. Seniorforsker at Danmarks Tekniske Universitet - DTU.

Podcastens første samtale om 'The Darks Arts'. 
Atomkraft. 
Og de omkringliggende emner som vind- & solenergi, biobrændsel, klima - og derfor også klimapolitik. 

Det er også første podcast, hvor jeg regulært har haft en fornemmelse af, hvordan det må være, at være en gorilla sammen med mennesker. For Rasmus er ikke bare på en anden planet, men i et helt andet univers i sin forståelse af fysikkens og matematikkens verden. Atomer, protoner, spaltning, reaktordesign, strålingsniveauer, kvantemig dit- og dat... jeg er ikke bare på dybt vand. Jeg ligger og roder rundt i Marianergraven uden livline 🧐😅😁

Men. Jeg forsøger at hænge på, og stille de spørgsmål der både undrer mig og - tror jeg - andre almindeligt begavede mennesker. Og selvom det er langt fra min hverdag og min begrebsverden, så lykkedes det at få en to timers meningsfuld samtale, der kastede meget lys over de spørgsmål, som jeg selv har båret rundt på igennem de sidste to håndfulde år. 

HVORFOR er det vi ikke kan tale om atomkraft, helt nede på jorden og følelsesfrit? Hvorfor er det moderne politikere ikke vil røre ved det med en ildtang, når dets potentiale er så åbenlyst? Når alle andre nuværende teknologier, helt åbenlyst, aldrig kommer til at indfri morgendagens energibehov? Er der mulighed, eller brug for, atomkraft nationalt - eller giver det ikke mening? Kan vi på en bæredygtig måde, for mennesker og natur, nå både klima- og CO2 mål globalt uden atomkraft? Hvorfor skalerer flere europæiske nationer tilbage på atomkraft? Hvad er det med Thorium og de små modulære værker vi læser om - og er disse en farbar vej, til at nå verdens energibehov, i alle de lande der ikke kan gøre som Danmark, over de næste 20-30-50-100 år?

Og selvfølgelig gør vi også et forsøg på at oprulle grundende til verdens angst og, måske, grunden til Atomkraft er energins 'Voldemort'. 

Men er det virkelig farligt? 
Og hvis det er - farligt, i forhold til hvad?

Jeg håber samtalen kan fungere som inspiration, til dem af jer der kan få de samme spørgsmål åbnet op dybere i hjertet af samfundet og dettes beslutningstagere. 

For, som den ret tydeligt demonstrerer, bliver der også inden for 'energi', i snarlig fremtid, brug for at tage træffe beslutninger baseret på fakta i stedet for følelser!

God fornøjelse!