Jeg Skal Lige Forstå

Iben Thranholm - Kultur, Tro & Gud | Jeg Skal Lige Forstå #041

March 02, 2023 Thomas Finn Season 1 Episode 41
Jeg Skal Lige Forstå
Iben Thranholm - Kultur, Tro & Gud | Jeg Skal Lige Forstå #041
Show Notes

Denne uges Jeg skal lige forstå - Podcast er med Iben Thranholm og handler om Kultur, Samfund, Religion, Tro og Gud. 

Eller måske ligeså meget - om det moderne menneske og kulturs mangel på kontakt til Troen, og mangel på erkendelse af hvad eller hvem Gud er?

To timers tid hvor du kan øve dig i, at tilsidesætte din veludviklede rationelle hjernehalvdel - og forsøge at lære noget nyt, en anden måde at tale på og måske genfinde ældgamle ideer - fra hvilke noget nyt kan spire.

Jeg forsøger gennem samtalen, og ved Ibens indsigt og hjælp, at finde svar på spørgsmål og tanker, der har puslet rundt i hovedet på mig i flere år.

Så som - 

Hvordan blev Skandinavien det mest Gudsforladte sted på Jorden?

Hvordan befinder vi os pludseligt i en situation, hvor man politisk forsøger at italesætte det klassiske kristne ståsted og værdisæt sådan lidt... højreradikale? 

Har socialismen og velfærdsstaten highjacket rollen som Gud blandt os, ved at forsøge at overtage rollen som "opretholderen af social retfærdighed"? En rolle der ligner oftere leder til en tilstand af 'tillært hjælpløshed', end stærke, frie, virkelystne, modige og næstekærlige mennesker.

Hvorfor gør vi grin med mennesker 'der tror' - når du mennesket overalt på hele planeten, igennem alle tider, altid har troet - og derfor må have haft behov for, at tro på noget større end sig selv? 

Pågår der ligefrem en dagsorden, hvor man ønsker at komme Kristendommen til livs og parkere den for al eftertid?

Hvad er sandsynligheden for, at det ikke er den resterende planet der er tilbagestående - men dele af den vestlige verden, og i særdeleshed Nordeuropa og Skandinavien, der er faret vild?

Hvad betyder det for, og gør det ved Mennesket, ikke at have en stor omkransende fortælling som det 'lever indeni', og kan kontekstualisere sin uundgåelige lidelse op imod?

Er manglen på tro årsagen til, at vi har gjort 'identitet' - og identitetspolitisken mange nye totalitære ansigter - klima, køn, seksualitet osv. - til vores nye religioner? Og hvordan forestiller vi os, at disse kan opfylde den indre længsel efter forbindelse, som ethvert menneske bærer rundt på. 

Hvordan genkender man Gud?
Og hvad gør det ved en, at have en relation til ham? 
Og ved et samfund?

Og ret så meget mere, henover de to timer podcasten varer. 

Absolut en af de mest spændende samtaler, jeg har haft i lang tid. Og måske også mest provokerende, for dem der ikke har tænkt så dybt, og derfor afskrevet tro og gud - og derfor nogle af menneskets fundamentale eksistentielle spørgsmål.

Med håbet om at i har mod på, at hoppe med ned i kaninhullet og få et begavet og velformuleret bud på, hvad der gemmer sig dernede.

Tusinde tak til Iben, for at tage sig tid til at komme forbi, og berige både mig - men især alle der lytter og ser med. Jeg kunne håbe på, at det kunne blive et gentagent møde over årene.

Rigtig god fornøjelse.